Kirja olemisen moninaisuudesta , ihmisen ja systeemin kohtaamisesta
Tomi Bergströmin romaani Olkiukko on kirja, joka pysäytti työnohjaajan ajattelemaan työtään psykiatrian ja lastensuojelun sekä organisaatioiden kehittämisen parissa toimivana työnohjaajana.

Kuvat Momentum Kirjat
Teksti Aapo Pääkkö

Luin Tomi Bergströmin esikoisromaanin ja vaikutuin!
Kuvitteellinen tarina rakentuu psykiatrian väitöskirjatutkija Kai Virtasen sekä hänen lähipiirinsä elämän ammatillisten ja henkilökohtaisten käänteiden ympärille. Tekstissä liikutaan samaan aikaan usealla tasolla.
Tarina etenee sujuvasti, ja taitavasti rytmitetyt juonenkäänteet lisäävät jännitteitä kohden loppuhuipentumien sarjaa. Bergström sivaltaa tekstillään moniin suuntiin. Olkiukko-kirjan kirjoittaminen onkin ollut Bergströmin kertoman mukaan hauskaa – se näkyy ja kuuluu tekstistä.
Kirja on satiirinen kuvaus tiedosta ja sen rakentumisen prosesseista. Kirjan minäkertoja Virtasen tutkimukseenkin liittyy arvoasetelmia, taustaoletuksia ja pyrkimyksiä, jotka eivät ole arvoneutraaleja. Kaiken takana on keskeinen kysymys ihmisestä ja ihmisyydestä. Missä määrin ihminen on biologinen kone ja missä määrin sosiaalisesti rakentunut ja yhteisössään jatkuvasti yhä uudelleen rakentuva olento?
Dystopia kohtaamisen mekanisoitumisesta
Kysymys siitä, kannattaako ihmistä hoitaa mekaanisesti vai kohtaamisperusteisesti ja tarpeenmukaisesti, elää ajassamme voimallisesti. Ihmiskeskeiselle vaikuttavuuden arvioinnille sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämisessä olisi nykyistä enemmän tarvetta.
Työnohjaajana huomaan usein, kuinka ihmisten diagnooseihin ja luokitteluihin perustuvat auttamisen ja hoitamisen mekanistiset tavat ja tehdyn työn kirjaamiset ovat vahvasti vallalla. Järjestelmäkeskeisyys ohittaa valitettavan usein yksilön tarpeiden huomioimisen. Kohtaamisen, kuuntelemisen ja vastaamisen merkitys tuntuu kapenevan arvioimisen ja mekanistisien hoitolinjauksien rinnalla. Herää kysymys: onko mielenterveysdiagnooseista yksilön ja yhteiskunnankin kannalta enemmän haittaa kuin hyötyä?
Olkiukko on pysäyttävä kuvaus siitä, miten asiat voivat mennä, kun tiede, tekniikka ja talous kohtaavat pienen ihmisen perusteellisen eettisen pohdinnan ohittavalla tavalla. Monelle mielenterveysalan ammattilaiselle kirjan dystooppinen tulevaisuuden kuvaus sisältää pelottavan paljon nykyisyydestä tuttuja piirteitä – elämmehän Suomessakin todellisuudessa, jossa on jaettu potkuja virallisten hoitosuositusten kritisoimisesta ja siksi jotkut mielenterveyden ammattilaiset pelkäävät kertoa ajatuksistaan uramahdollisuuksien menettämisen pelossa. Epäilen, että Tomi Bergströmin alterego seikkailee kirjassa kriittisen yhteiskuntatutkijan hahmossa.
Oivalluksia etiikasta, vallasta ja vastuusta
Tomi Bergström on kolmekymppinen psykologian tohtori ja dosentti, joka on toiminut pitkään kliinikkona mielenterveyspalveluissa muun muassa Keroputaan sairaalassa ja Helsingin kaupungilla. Hän on kansainvälisesti tunnettu tutkija ja on asiantuntijana ollut laatimassa WHO:n mielenterveyden hoitosuosituksia.
Olkiukon myötä Bergström on nyt myös romaanikirjailija, jonka kaunokirjalliselle tuotannolle toivoisin jatkoa. Aikaisemmin hän on julkaissut tietoteoksen Mieletön häiriö, jossa hän ruotii aikamme mielenterveystyön pulmakohtia ja esittelee niihin uudenlaiseen ajatteluun perustuvia ratkaisuja. Tomi Bergström uskoo avoimen dialogin hoitomallin toimivuuteen mielenterveystyössä. Mallin mukaan tärkeintä ei ole antaa diagnooseja, vaan kohdata ihminen aidosti ja kuunnella hänen tarinansa.

Kirja nostaa esiin kysymyksiä siitä, kuinka meitä kohdataan ja hoidetaan, ja millaisten arvojen pohjalta tehdään yksilön ja hänen elämänsä kannalta ratkaisevia määrittelyitä. Etiikan, vallan ja vastuun teemat nousevat esiin ajatuksia aktivoivalla tavalla. Olkiukko ei alleviivaa vaan antaa tilaa omille oivalluksille. Siinä suhteessa kirjassa on samankaltaisuutta hyvän työnohjauksen kanssa.
Mielestäni etenkin työnohjaajien kannattaisi lukea tämä kirja!
Aapo Pääkkö on työnohjaajien kouluttaja, perhe- ja pariterapian kouluttajapsykoterapeutti ja organisaatiokonsultti. Aapo työskentelee Dialogicin kouluttajatiimissä.