Blogi - - Muokattu

STOry ihmisyyden ja elämän puolesta! 

Teksti

Riitta Malkamäki, STOryn puheenjohtaja

STOryn yhtenä tehtävänä on edistää ja mahdollistaa hyvää elämää ja hyvää työelämää, ne ovat kuitenkin aina lopulta yhtä. Tämän hetken tilanne Euroopassa ja Suomessa on kuitenkin horjuttanut mannerlaattojen liikkeeseen verrattavalla tavalla jokaisen meidän elämämme turvallisuutta ja tulevaisuutta. 

On hyvin vaikea, että emme voi tehdä paljonkaan juuri nyt tilanteen pysäyttämiseksi. Me voimme kuitenkin ilmaista selkeän kantamme yhä julmemmaksi käyvään sotaan, jossa mikään inhimillinen ei juuri nyt ohjaa. Raakuudesta kärsivät kaikki osapuolet. Voittajia ei ole, eikä tule olemaan.  

Me voimme kuitenkin valmistautua tulevaan. Kyseessä ei liene pikajuoksun omainen kriisi, vaan maraton, jota tullaan taivaltamaan vielä pitkään. Jälleenrakennus sekä henkisesti että fyysisesti tulee kestämään vuosikymmeniä. Me jokainen tulemme olemaan osa sitä. Me olemme Eurooppa. 

Yhdistyksen kautta olemme miettineet toimia tähän hetkeen ja tulevaan. Ne ovat kehittelyn alla, mutta jostakin on lähdettävä ja edempänä siitä enemmän. 

Jatkossa, kun sen aika tulee, me voimme varmasti organisoida mm. työnohjauksen mahdollisuuksia ilman korvausta sekä maahan tulleille että heidän auttajilleen. Nyttemmin jo 2 miljoonan pakolaisvirta tulee kattamaan myös Suomen ja myös silloin me voimme tehdä paljon. Alkuun lienee eniten kysymys hengissä selviytymisestä ja turvaan pääsystä. Ruuasta, lääkkeistä ja suihkuun pääsemisestä. 

Rahalahjoitukset ovat asiantuntijoiden mukaan parhaita tapoja auttaa tilannetta kriisialueilla. Paikalliset toimijat tietävät, mitä tarvitaan ja miten niiden käyttö organisoidaan. Valmistelemme pientä lahjoitusta yhdistyksen puolesta ja samalla suosittelemme jokaista toimimaan yksityisesti omaan tilanteeseensa sopivalla tavalla, niin kuin useimmat ovat jo tehneet. Yhdistyksenä olemme sydämellä mukana, mutta emme kykene käytännön toimia laajemmin organisoimaan. 

Myös itselläni on ystäviä ja kollegoita Ukrainassa, kolmessa kaupungissa. Heidän hätänsä on jotakin sellaista, jota kenenkään ei nykyisessä maailmassa pitäisi joutua kokemaan. Meidän kaikkinainen tehtävämme on rakentaa ja tarvittaessa myös puolustaa läheisiämme, kotejamme, sairaaloitamme, synnytysklinikoitamme, elämää! Arvostan suuresti sitä taistelua, mitä ukrainalaiset nyt käyvät elämänsä puolesta. Me voimme vain kasvattaa kaikkea sitä kauneutta, mitä maailmassa on ja toivoa, että se jonakin päivänä sulattaa voimallaan raakuuden ja säälimättömyyden. Tehdä hyviä tekoja lähellä. 

Elämä on kaunein lahja ja meidän tehtävämme on pitää siitä kaikin keinoin huolta! 

Me olemme STOry, me teemme sitä myös yhdessä. 

STOryn puolesta 
Riitta Malkamäki
puheenjohtaja